Dostupni linkovi

Odluka o pritvoru Budimira i ostalih vjerovatno sutra


Vanraspravno vijeće Suda BiH razmatralo je u četvrtak prijedlog Tužiteljstva BiH za produženje pritvora predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru i suosumnjičenim u ovom predmetu Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu, Ivanu Jurčeviću i Hidajetu Haliloviću.

Kako je nakon višesatnog ročišta saopćio predsjedavajući Vijeća sudija Nenad Šeleda, rješenje suda u vezi sa prijedlogom za produženje pritvora bit će vjerovatno doneseno sutra.

Strane u postupku - optužba i odbrana, obrazložile su vlastita stanovištva za i protiv produženja pritvora.

Tužiteljstvo BiH smatra da bi pritvor trebao biti produžen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, uništavanja dokaza, bijega iz zemlje te bojazni da bi puštanjem iz pritvora osumnjičenih moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Advokati osumnjičenih, međutim, navode da bi pritvor njihovim branjenicima trebao biti ukinut te da bi trebali biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Budimir i ostali se sumnjiče za krivična djela organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, protuzakonito posredovanje te davanje i primanje mita, dara, ili drugih oblika koristi.
XS
SM
MD
LG