Dostupni linkovi

Vijeće za provedbu mira u BiH: Zabrinutost zbog zastoja na putu ka EU


Međunarodna zajednica "duboko je zabrinuta zbog neuspjeha političkih lidera i institucija BiH da ispune uslove potrebne za integraciju u euroatlantske institucije i osiguranje napretka ove zemlje", izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nakon dvodnevne sjednice Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, poruka UO PIC-a liderima i institucijama BiH je veoma jednostavna: "Uozbiljite se i počnite ispunjavati svoje obaveze za građane ove zemlje".

"Jednostrane aktivnosti koje su preduzeli organi Republike Srpske i Brčko distrikta na dodjeljivanju vlastitih matičnih brojeva građanima predstavljaju neprihvatljivu uzurpaciju nadležnosti BiH", ocijenjeno je u kominikeu Upravnog odbora PIC-a, koji nije podržala Rusija.

"Ove aktivnosti, takođe, mogu ugroziti integritet dokumenata, kao što su pasoši, koji se izdaju na osnovu ovih matičnih brojeva", navodi se u kominikeu izdatom nakon zasjedanja.

Upravni odbor je pozvao na pronalaženje rješenja za osjetljivo pitanje lokacije crkve na Budaku, kod Srebrenice.

Sve političke stranke i organi vlasti su pozvani da riješe političku i institucionalnu krizu u Federaciji BiH postizanjem političkog rješenja koje osigurava funkcioniranje institucija i poštivanje Ustava i procedura utvrđenih zakonom.

"Da bi se osigurao kapacitet Ustavnog suda FBiH da izvršava svoju ustavnu ulogu, Upravni odbor je apelovao da se bez daljeg nepotrebnog odlaganja popune upražnjene pozicije u Sudu", navodi se u kominikeu.
XS
SM
MD
LG