Dostupni linkovi

Savjet za provođenje mira u BiH nastavlja zasjedanje


Podbor Savjeta za provođenje mira /PIK/ danas u Sarajevu nastavlja zasjedanje tokom kojeg će biti riječi o realizaciji programa "pet plus dva", političkoj situaciji u BiH s posebnim naglaskom na krizu u Federaciji BiH, te izazovima u provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, pitanju jedinstvenog matičnog broja i situaciji u Srebrenici i Mostaru.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da je Upravni odbor PIK-a juče ponovio iste zaključke i preporuke sa prošlog zasjedanja, što znači da je ocjena PIK-a da u BiH nije bilo napretka.

"Mogu da zaključim da uslovi iz programa `pet plus dva` neće nestati i da ih BiH mora ispuniti da bi napredovala na evropskom putu", rekao je Špirić novinarima nakon okončanja jučerašnjeg dijela sjednice PIK-a.

Upravni odbor PIK-a izrazio je razočarenje zbog neuspjeha u napretku od posljednjeg sastanka PIK-a i jasno stavio do znanja da je neophodno iskoristiti 2013. godinu, u kojoj se ne održavaju izbori, da bi se postigao značajniji napredak, rekao je juče britanski ambasador u BiH Najdžel Kejsi.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je prije početka sjednice da će PIK razmatrati krizu vlasti u Federaciji BiH, političku retoriku iz Republike Srpske, vladavinu zakona u BiH i neprovođenje odluke Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Na pitanje da li se očekuje da Upravni odbor PIK-a naloži visokom predstavniku da preduzme oštrije reakcije prema predstavnicima domaćih vlasti, Incko je rekao da će se o tome sigurno razgovarati i razmišljati, ali je važno postići što veći konsenzus o tom pitanju.

Predstavnik Turske na sjednici PIK-a Ahmet Jildiz izjavio je da nema razloga za korištenje bonskih ovlaštenja visokog predstavnika, jer u BiH nije ugrožen mir.
XS
SM
MD
LG