Dostupni linkovi

Evropski parlament glasa o Nacrtu rezolucije o napretku BiHPoslanici Evropskog parlamenta trebalo bi da danas na zasjedanju u Strazburu glasaju o Nacrtu rezolucije o BiH. Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak predložila je juče Evropskom parlamentu da pozove Savjet Evrope na suspenziju članstva BiH u toj organizaciji.

U amandmanu na rezoluciji o BiH, Pakova je predložila i da se suspenduje Prelazni trgovinski ugovor i obustave pretpristupni /IPA/ fondovi za BiH, objavljeno je na sajtu EP.

Pakova, koja je autor rezolucije, podnijela je takav amandman zbog izostanka napretka u primjeni odluke u slučaju "Sejdić i Finci" i opšteg izostanka napretka u procesu integracije BiH u EU.

U Nacrtu rezolucije o napretku BiH navodi se izostanak napretka u ispunjavanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i uslova potrebnih za predaju kredibilne aplikacije za članstvo i dobijanje statusa kandidata.

Da bi BiH napredovala na putu evropskih integracija, neophodno je da primijeni odluku Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić-finci", da bi predstavnicima nacionalnih manjina bilo omogućeno da se kandiduju na izborima za Predsjedništvo BiH i Dom naroda parlamenta BiH.

Odbor za spoljne poslova Evropske komisije je u martu usvojio ovaj dokument, u kojem je upozoreno da BiH još zaostaje za zemljama regiona. U tekstu se navodi da je potreban "dosljedan angažman domaćih političkih lidera na svim nivoima, kao i institucija BiH.
XS
SM
MD
LG