Dostupni linkovi

Zemlje Prijatelji Sirije na sastanku u Amanu


Predstavnici zemalja "Prijatelja Sirije" sastaće se danas u Amanu da pripreme međunarodnu konferenciju nazvanu "Ženeva dva" između vlasti i opozicije, ali i
da razmotre kako pomoći pobunjenicima koji su izlozeni napadima vojske.

Sastanak u Amanu okupiće šefove diplomatije Jordana, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Katara - glavnih finansijera sirijske opozicije, kao i SAD, Velike Britanije, Francuske, Turske, Nemačke i Italije.

Do novog sastanka grupe zemalja koje podržavaju sirijsku opoziciju dolazi u trenutku kada, navodi AFP, sirijska vojska uz pomoć libanskog Hezbolaha, pokušava da zauzme strateški grad Kuseir na zapadu zemlje, koji su do sada držali pobunjenici.

"Jedna od stvari koje ćemo razmatrati ovde u Amanu biće šta treba učiniti da se postigne ravnoteža vojnih snaga na terenu", rekao je jedan visoki američki zvaničnik koji se nalazi u pratnji državnog sekretara SAD Džona Kerija.

Pored odnosa snaga u Siriji, današnji skup će se baviti i međunarodnom konferencijom nazvanom "Ženeva 2", čije održavanje su predložili SAD i Rusija kao pokušaj da se okonča dvogodišnji građanski rat u toj zemlji u kome je poginulo više od 94.000 ljudi.

Prvi put, međutim, sirijska opozicija, bez vođe od ostavke Ahmeda Moaza al Hatiba, neće učestvovati na sastanku "Prijatelja Sirije".

Predstavnici arapskih i zapadnih zemalja zato sutra idu u Istanbul gde se održava sastanak sirijske opozicije da pokušaju da ubede njihove predstavnike da učestvuju na sastanku "Ženeva 2", rekao je za agenciju Frans jedan predstavnik opozicije.

Na sastanku u Istanbulu, sirijska opozicija, poljuljana podelama, treba da izabere novog vođu i da odluči da li će učestvovati na međunarodnoj konferenciji o Siriji.
XS
SM
MD
LG