Dostupni linkovi

Japan se oporavlja od ekonomske krize


Japanska centralna banka saopštila je danas da se treća po veličini ekonomija u svetu oporavlja kako se obnavlja potražnja u drugim zemaljama, ali je u aprilu ponovo
zabeleženo povećanje trgvinskog deficita.

Banka Japana je odlučila da ne menja svoju strategiju udvostručenja monetarne baze u cilju dostizanja inflacije od dva odsto i pokretanja ekonomije posle dve decenije stagnacije.

U saopštenju banke se, međutim, navodi da postoji "visok stepen nesigurnosti u vezi s japanskom ekonomijom" i da još nema znakova skoka cena.

Japan je u prethdnom kvartalu ostvario ekonomski rast od 3,5 odsto, ali zaostaju rezultati u povećanju izvoza i podsticanja korporativnog investiranja.

Japanski trgovinski deficit se u aprilu povećao na neočekivanih 879,9 milijardi jena (8,6 milijardi dolara), pošto je oslabljana valuta povećala troškove uvoza. Deficit u martu bio je 362,4 milijardi jena.

Izvoz je u odnosu na april prošle godine povećan za 3,8 odsto na 56,3 milijardi dolara, dok je uvoz porastao za 9,4 odsto na 64,9 milijardi dolara, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija.

Trgovinski deficit je dostigao rekordnih 83,4 milijardi dolara u prethodnoj fiskalnoj godini koja je završena u martu.

Vrednost jena je oslabila više od 20 odsto u odnosu na američki dolar i evro, a očekuje se da će njegov pad dovesti do oporavka izvoza. Oporavak američkog i drugih većih tržišta takođe su pomogli porastu potražnje za japanske proizvode.

Slabija valuta, međutim, uticala je na povećanje troškova uvoza sirove nafte i gasa, čija je potražnja u Japanu porasla posle zatvaranja većine nuklearnih elektrana u zemlji.
XS
SM
MD
LG