Dostupni linkovi

U Briselu razgovori o utaji porezaLideri zemalja EU danas će na samitu u Briselu razgovarati o borbi protiv utaje poreza, koja košta evropski blok trilion evra godišnje, ali šanse da Austrija i Luksemburg pristanu na predloženi sporazum nisu velike.

Komentatori navode da se većina učesnika nada sklapanju sporazuma o suzbijanju utaje poreza i efikasnijem korištenju energije, ali da se ne može zanemariti osjećanje evroskepticizma usljed rasta nezaposlenosti i privredne stagnacije širom EU.

"U vremenu budžetskih stezanja i rezanja troškova, borba protiv poreskih prevara i utaje poreza mnogo je više od pitanja poreskog poštenja", rekao je predsjedavajući samita Herman Van Rompej u pozivnom pismu liderima evropskog bloka.

On je dodao da je borba za transparentnost "postala suštinska za političku i društvenu prihvatljivost fiskalne konsolidacije", prenio je AFP.

Na sastanku ministara finansija zemalja EU prošle sedmice, Austrija i Luksemburg odbili su da potpišu panevropski poreski plan koji podrazumijeva razmjenu podataka iz banaka među državama. Premijer Luksemburga Žan Klod Junker upozorio je da novi dogovor "neće biti moguć u srijedu u Briselu".
XS
SM
MD
LG