Dostupni linkovi

Fajon: Zabrinutost raste ali se još ne treba bojati viza


Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da postoji zabrinutost u Evropskoj uniji zbog priliva lažnih azilanata sa Zapadnog Balkana, ali da zbog neslaganja u Uniji još ne treba brinuti da će vize ponovo biti uvedene.

"Još pregovaramo o mehanizmu za privremenu suspenziju, na osnovu dokumenta Evropske komisije, koji se pred nama nalazi već dve godine. Prošle nedelje smo ponovo imali trojni razgovor, ali nismo uspeli da pronađemo zajednički stav", rekla je Fajon za izdanje "Večernjih novosti" od utorka.

Po njenim rečima, zbog neslaganja na liniji Evropski parlament - Evropska komisija - Evropski savet, zemlje poput Srbije još ne bi trebalo da brinu da će bezvizni režim biti ukinut.

Ona je, međutim, dodala da je pritisak zemalja-članica i Evropskog saveta veoma veliki i da oni traže da se ta mera usvoji što je pre moguće, da bi dobili mogućnost da uvedu privremenu suspenziju za bilo koju zemlju, ne samo sa Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je teško reći da li će dogovor uopšte biti postignut.

"Otvoreno je nekoliko pitanja. Pregovaramo, na primer, i o tome koliko godina posle ukidanja viza neka država članica može određenoj zemlji da suspenduje bezvizni režim. Parlament predlaže tri godine, a Evropski savet čak - sedam", rekla je Fajon.
XS
SM
MD
LG