Dostupni linkovi

Dačić: Srbija očekuje pozitivnu odluku o pregovorima s EU


Ivica Dačić
Srbija će ispuniti svoj deo obaveza iz sporazuma s Prištinom, a od Njemačke očekuje pozitivnu odluku o datumu za početak pregovora sa EU, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić.

"Svako odlaganje odluke o datumu može imati katastrofalne posljedice po našu zemlju i građane", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka s njemačkim ministrom vanjskih poslova Gidom Vesterveleom.

Dačić je dodao da je Srbija u velikom istorijskom zaostatku u odnosu na druge države regiona po pitanju približavanja EU, i da će generacije morati da rade da nadoknade taj zaostatak.

Premijer Srbije je rekao da na sjutrašnjim pregovorima s predstavnicima Prištine u Briselu očekuje da bude dogovoren plan o primjeni sporazuma i da se nada da prištinska strana neće tražiti da u tom dokumentu bude nešto čega nema u sporazumu parafiranom 19. aprila.

"Srbija je najveća zemlja u regionu i od značaja je, ne samo za Srbiju već i za EU, da bude članica EU", naveo je Dačić.

On je kazao da je Njemačka po ekonomskoj snazi i uticaju prva zemlja u Evropi i da Srbija mora da s njom postigne strateški dogovor o zajedničkim političkim i ekonomskim interesima.
XS
SM
MD
LG