Dostupni linkovi

Kineski premijer: Dobri odnosi Kine i Indije ključni za mir


Kineski premijer Li Kećijang obećao je danas u Nju Delhiju da će Kina izgraditi "uzajamno poverenje" sa Indijom i ocenio da su dobri bilateralni odnosi dve
velike azijske zemlje ključne za svetski mir.

"Moja poseta ima tri cilja: uzajamno poverenje, jačanje saradnje i gledanje u budućnost", rekao je Li novinarima u Nju Delhiju posle razgovora sa svojim indijskim kolegom Manmohanom Singom.

Li je rekao da u okviru uzajamnog razumevanja dve zemlje mogu da promovišu zdrave odnose i naglasio da "svetski mir ne može postati realnost bez strateške saradnje Indije i Kine".

Kineski premijer je stigao juče u Nju Delhi, u svoju svoju prvu posetu u inostranstvu od kada je došao na funkciju u martu.

Samo nekoliko dana uoči ove posete, ponovo su izbile napetosti na granici između dve zemlje pošto je Indija optužila kinesku armiju da je ušla oko 20 kilometara u teritoriju koju ona smatra svojom u oblasti Himalaja.

To što je Li izabrao Indiju za početak svoje prve turneje u inostranstvu ukazuje na veliki značaj koji Peking daje svojim odnosima sa svojim susedom, rekao je kineski premijer uoči polaska na put.
XS
SM
MD
LG