Dostupni linkovi

Dan sećanja na preminule od AIDS-a


Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a obeležen u Beogradu potpisivanjem Inicijative za uspostavljanje nacionalnog dana osoba koje imaju HIV ili AIDS.

Kako je saopšteno iz AS centra za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, Inicijativa je pokrenuta u skladu sa ciljevima prethodno definisanog Protokola o saradnji koji su potpisale organizacije civilnog društva.

Protokol su potpisali Međunarodna mreža pomoći (IAN), Asocijacija za podršku ženama ugroženim HIV-om, članovima njihovih porodica i prijatelja "Žena plus", Udruženje za unapređenje bračnih i vanbračnih odnosa (ALOHA), Udruženje za pomoć i podršku osobama koje žive sa hepatitisom (Hepatitis-Hilfe), Udruženje za podršku osobama s mentalnim poremećajima i članovima njihovih porodica "Duša", Asocijacija za borbu protiv raka grlića materice (NIKA) i Pozorišna trupa "Arti zanat" iz Francuske.

Protokolom se podrazumeva zajedničko iniciranje stvaranja institucionalnog okvira za međusektorsku saradnju i učešće u procesu uspostavljanja i vođenja institucionalnog međusektorskog dijaloga između javnog, poslovnog i nevladinog sektora koji uključuje osobe koje imaju HIV.

Cilj je i uspostavljanje savremenih internet tehnologija u poslovanju, poboljšanje komunikacija i kvalitetnije saradnje između osoba koje imaju HIV, organizacija civilnog društva i zajednice u celini.

Inicijativu za uspostavljanje nacionalnog dana osoba koje imaju HIV ili AIDS je pokrenuo i predstavio AS centar.
XS
SM
MD
LG