Dostupni linkovi

Hrvatska: Do 11 sati izašlo 13,55 odsto birača


Do 11 časova u Hrvatskoj je na lokalne izbore izašlo 13, 55 odsto birača, saopštilo je Državno izborno povjerenstvo.

Na oko 6.500 biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9.576.
Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije, te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati.

Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. U općinska i gradska vijeća bira se 7.367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika. Zagrepčani uz gradonačelnika i članove gradske skupštine biraju i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.
XS
SM
MD
LG