Dostupni linkovi

Seul osudio lansiranje severnokorejskih raketa


Južna Koreja osudila je danas najnovije lansiranje tri rakete kratkog dometa Severne Koreje, nazivajući ga provokativnim i ponovo pozvala Pjongjang na razgovore oko zajedničkog industrijskog kompleksa Kaesong, zatvorenog prošlog meseca zbog povećanih vojnih napetosti.

"Smatramo da je za osudu što Sever ne prestaje sa provokativnim akcijama, kao što je jučerašnje lansiranje raketa na navođenje", saopštio je portparol južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje Kim Hjung-Seok.

Južna Koreja, dodao je on, poziva Pjongjang da "preduzme odgovorne akcije za naše dobro i dobro međunarodne zajednice", prenela je agencija AFP. Kim je, takođe, pozvao Pjongjang da odgovori na stalne pozive Seula za razgovore oko Kaesonga.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je juče saopštilo da je Severna Koreja lansirala dve rakete sa navođenjem tokom jutra i još jednu posle podne, dodajući da su rakete pale u Japansko more. Severna Koreja ima običaj da lansira rakete kratkog dometa zbog proba ili u okviru vojnih manevara.

Južna Koreja i SAD su ove nedelje održale zajedničke mornaričke vežbe koje je Severna Koreja okarakterisala kao "ničim izazvanu" provokaciju i probu rata. Što se tiče Kaesonga, na zahtev predsednice Park Geun Hje, ministarstvo za ujedinjenje u Seulu formalno je predložilo razgovore u pograničnom mestu Panmundžom u demilitarizovanoj zoni koja deli Korejsko poluostrvo.

Međutim, Severna Koreja je odbacila razgovore u sredu, nazivajući ponudu "lukavim trikom" da se prebaci krivica za obustavljanje operacija u Kaesongu na Pjongjang.
XS
SM
MD
LG