Dostupni linkovi

Đurić: Plan primene samo iz onoga oko čega se složimo


Šef beogradskog tima za primenu briselskog sporazuma i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da predlog plana o primeni briselskog sporazuma može da proizađe samo iz onoga oko čega se slažu dve strane, a da od predstavnika EU očekuje da u svojim nacrtima ne daju prednost jednom načinu tumačenja sporazuma.

Na pitanje da li je došlo do nekih izmena u predlogu sporazuma o implementaciji koji je stigao iz kabineta šefice EU diplomatije Ketrin Ešton na koji je Beograd imao velike primedbe, Đurić je u intervjuu današnjoj "Politici" rekao da su "primljena k znanju razmišljanja svih strana uključenih u proces".

"Pred našim timom stoji veoma težak zadatak. Nemamo pravo na grešku", konstatovao je Đurić.

On kaže da od predstojeće posete nemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea Beogradu očekuje da "srpskoj i nemačkoj javnosti bude poslat signal da je produbljivanje razumevanja izbor obe strane".

On je napomenuo da je proteklih meseci postojala kontinuirana komunikacija srpskih parlamentaraca i najviših vladinih zvaničnika sa članovima Bundestaga, ocenivši da je kod dela nemačkih poslanika vidljiva želja da se Srbiji i regionu otvore vrata Evrope, ali da kod pojedinih i dalje preovladava negativan odnos prema toj ideji.
XS
SM
MD
LG