Dostupni linkovi

File: Primenom sporazuma do datuma


Evropski komesar za proširenje Štefan File pozvao je srpske političare da budu posvećeni primeni brisleskog sporazuma i nastavku reformi, izrazivši uverenje da će njihov pun angažman obezbediti da Srbija u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

File je konstaovao da je brisleski posrazum veliki pomak u odnosima Beograda i Prištine i da je sada potrebna njegova primena.

Na pitanje da prokomentariše pojavu informacija da Nemačka smatra da brisleski sporazum nije dovoljan za dobijanje datuma, File je za današnji "Kurir" rekao "da su zemlje članice saglasne da je prioritet u otvaranju pregovora sa EU "vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom".

On je dodao da je Evropska komisija na osnovu učinjenog napretka preporučila državama članicama otvaranje pregovora sa Srbijom, napomenuvši da je (briselski) sporazum postignut da bi bio implementiran, "ne da bi ostao na papiru".

Ističući da srpskim političarima savetuje da budu hrabri, File je izrazio nadu da će zemlje EU moći da prate preporuku Komisije o dodeljivanju datuma, o čemu će se odlučivati u junu.

Evropski komesar smatra da bi otvaranje pregovora bio najjači signal koji se tiče evropske budućnosti Srbije i članstva u EU, kao i važan element za ubeđivanje investitora da u većem broju dolaze u Srbiju i doprinesu njenom ekonomskom razvoju.
XS
SM
MD
LG