Dostupni linkovi

Hrvatska: Otvorena birališta za lokalne izbore


Od 7 sati otvorena su birališta za lokalne izbore na kojima će više od 3,7 milijuna glasača imati priliku odlučiti tko će vladati njihovim lokalnim sredinama sljedeće četiri godine. Po drugi put izravno se biraju župani, gradonačelnici, općinski načelnici.

U Hrvatskoj nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine. Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9.576.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.
XS
SM
MD
LG