Dostupni linkovi

Oland potpisao: Gej brakovi legalni


Francuska je postala 14. zemlja sveta koja je legalizovala istopolne brakove jer je predsednik Oland potpisao zakon nakon višemesečne žestoke političke debate.

Fransoa Oland je svoj potpis na zakon stavio dan pošto je Ustavni sud odbacio žalbu desničarske opozicije koja je bila poslednja prepreka za usvajanje zakona kojim je gej populaciji, takodje, dozvoljeno usvajanje dece, navodi AFP.

Francuska ministarka pravde Kristijan Tobira izjavila je da bi prvi gej brakovi mogli biti sklopljeni već u junu. Međutim, protivnici ovog zakona su obećali da će nastaviti svoju kampanju, a najveći protestni skup zakazali su za 26. maj u Parizu.

Zbog zakona je vodjena višemesečna oštra rasprava i održano je više stotina protesta koji su, povremeno, bili i nasilni.

"Brak za sve" činio je srž Olandove predizborne kampanje prošle godine, a predsednik je u petak, uoči odluke Ustavnog suda, upozorio da neće tolerisati otpor.

"Pobrinuću se da se zakon primenjuje na teritoriji čitave zemlje u potpunosti i neću prihvatiti nikakvo nepoštovanje zakona. Vreme da se poštuju zakon i Republika", rekao je Oland.
XS
SM
MD
LG