Dostupni linkovi

Poziv Saveta Evrope za borbu protiv homofobije


Povodom Medunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je države članice te organizacija da se bore protiv diskriminacije prema seksualnoj orijentaciji i seksualnom identitetu ljudi, saopšteno je u petak u Strazburu, sedište te organizacije.

"Zločin iz mržnje motivisan nečijom seksualnom orijentacijom ili seksualnim identitetom direktno krši osnovna ljudska prava. Evropljani moraju čuvati pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. Neke žemlje članice još nisu usvojile potrebne zakone koji bi direktno ili indirektno zabranili diskriminaciju prema seksualnoj orijentaciji ili seksualnom identitetu osoba", rekao je Jagland.

Generalni sekretar Saveta Evrope ohrabio je da zemlje članica rade sa Savetom Evrope kako bi postigle napredak, tako da takve osobe mogu u potpunosti uživati svoja ljudska prava.

Komitet ministara Saveta Evrope je 2010. godine usvojio specifičnu preporuku za države članice, osiguravajuci širok okvir za prepoznavanje poboljšanja koja je neophodno provesti. Komitet ministara je nedavno sproveo monitoring u vezi sa sprovođenjem preporuke u državama članicama, dodaje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG