Dostupni linkovi

Dom naroda pozvao Budimira da podnese ostavku


Na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercergovini danas su donešena tri zaključka u cilju rješavanja problema funkcionisanju izvršne vlasti u FBiH, uzrokovana hapšenjem Predsjednika Federacije Živka Budimira.

"Kako se prema Ustavu FBiH ne može naći efikasno rješenje u novonastaloj političkoj situaciji Dom naroda poziva visokog predstavnika Valentina Inzka da koristeći svoje ovlasti pomogne u traženju rješenja za prevazilaženje krize u izvršnoj vlasti Federacije BiH", rekao je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Radoje Vidović.

Ovaj zaključak je usvojen sa 30 glasova za, 10 suzdržana i tri protiv.

Također je sa 37 glasova za jedan protiv i tri suzdržana usvojen i zaključak Komisije za Ustavna pitanja koja je konstatirala da predsjednik FBiH Živko Budimir nije u mogućnosti izvršavati svoja ovlaštenja predviđena Ustavom FBiH, zbog trenutnog položaja u kome se nalazi, što je dovelo do krize u funkcniranju izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

Ustavnopravna komisija predložila je treći zaključak, prema kojem se Živko Budimir poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika Federacije BiH, a koji je usvojen sa 30 glasova za, pet suzdržana i sedam protiv.
XS
SM
MD
LG