Dostupni linkovi

Croatia Airlines: Štrajk se nastavlja i sutra


Sindikati pilota i kabinskog osoblja u Croatia Airlinesu (CA) i sutra će, treći dan, nastaviti štrajkati jer ni danas nisu uspjeli postići dogovor s Upravom o njihovim zahtjevima.

"Pregovori su prekinuti oko 17 sati bez dogovora i sutra se nastavlja štrajk", izjavila je predstavnica Sindikata kabinskog osoblja Ivana Lojo.

Hrvatski sindikat prometnih pilota i Sindikat kabinskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u ožujku, jer su im novim ugovorom, koji su s Upravom CA potpisala četiri ostala sindikata, znatno smanjena primanja.

Uprava Croatia Airlinesa ne želi popustiti sindikalnim zahtjevima, tvrdeći da bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije i osiguranje njezine opstojnosti. Sindikati pak tvrde da im Uprava prijeti stečajem i prodajom zrakoplova ako ne pristanu na novi ugovor.

"Razgovori su nastavljeni s jednakom politikom i ucjenama. Nudi nam se da prihvatimo što je netko isplanirao, a u slučaju da ne pristanemo prijeti se stečjem", rekao je potpredsjednik sindikata pilota Tomislav Gradišar.

Zbog štrajka pilota i stjuardesa, koji traje od jučer ujutro, nacionalna prijevoznička kompanija otkazala je 14 letova planiranih za sutra, dok će 16 letova obaviti unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Ta je tvrtka u prva dva dana štrajka otkazala ukupno 46 letova.

Croatia Airlines jučer je izgubila milijun kuna, a ukupna šteta danas bi mogla premašiti dva milijuna kuna.
XS
SM
MD
LG