Dostupni linkovi

Usaglašena deklaracija na samitu u Ankari


Ankara 15.maj 2013
Ankara 15.maj 2013
Predsjednik Turske Abdulah Gul, članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić usaglasili su danas u Ankari zajedničku deklaraciju u kojoj je naglašena uloga trilateralnih sastanaka kao institucionalnog okvira regionalne saradnje.

U Deklaraciji trećeg trilateralnog sastanka navedena je saradnja u oblastima ekonomije, kulture, obrazovanja, nauke, energije, infrastrukture, transporta, sporta, turizma i borbe protiv terorizma i svih oblika ektremizma.

Data je i podrška reformskim procesima u BiH, Srbiji i Turskoj koji bi trebalo da ubrzaju integraciju regiona u EU, prenose mediji.

Dogovoreno je da da će naredni trilateralni sastanak biti održan dogodine u Sarajevu, a pozdravljena je i saradnja resornih ministara BiH, Turske i Ankare koji su juče potpisali Protokol o formiranju trojnog komiteta za ekonomsku saradnju.

Deklaracijonm je pozdravljena i preporuka Evropske komisije od 22. aprila, u kojoj se, nakon sporazuma Beograda sa Prištinom, preporučuje početak pregovora Srbije za članstvo u EU.
XS
SM
MD
LG