Dostupni linkovi

U Srbiji uhapšen ruski ekstremista


Ruske vlasti trebalo bi u roku od 18 dana Srbiji da dostave dokumentaciju neophodnu za izručenje Ilije Gorjačova.Proces ekstradicije je već u toku, a rok do kada će biti izručen nije poznat, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu.

"Povodom različitih informacija koje su se pojavile u medijima, Ministarstvo pravde i državne uprave obaveštava da je ruski državljanin Ilja Gorjačev uhapšen u Srbiji na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Ruska Federacija ", navedeno je u saopštenju minstarstva pravde.

Ministarstvo pravde i državne uprave je obavijestilo nadležne ruske organe o hapšenju navedenog lica, a pred pravosudnim organima Republike Srbije započet je ekstradicioni postupak.

Zvanični portparol Ruskog istražnog biroa Vladimir Markin izjavio je ranije za Itar-Tas s da je Gorjačev optužen u odsustvu za organizovanje ekstremističke zajednice, formiranje bande, ubistvo i ilegalnu prodaju oružja.

Ruski mediji objavili su juče da su dvojica pripadnika ultradesničarske "Borbene organizacije ruskih nacionalista" (BORN) koji su osumnjičeni i za više ubistava uhapšeni, jedan u Srbiji, a drugi, Mihail Volkov, u Ukrajini.

Gorjačov, je član BORN-a, organizacije koja se tereti za 11 ubistava, razbojništva i trgovinu oružjem, a za neka od ubistva se sumnjiči i Gorjačov. On je poznat pod nadimkom "Student".

Od 2002. godine je bio čest gost Srbije, kako je i sam objavljivao po ruskim društvenim mrežama. Po ugledu na srpski Obraz, 2003. je osnovao najprije časopis Ruski Obraz, a potom i istoimenu političku organizaciju. U programu te organizacije nalaze se ksenofobični, ženomrzački i fašistički stavovi. Učestvovao je u Srbiji na konferenciji "Stop haškoj tiraniji" 2007. u znak podrške Vojislavu Šešelju.

Pripadnik ruske ultradesničarske organizacije Ilija Gorjačov koji je uhapšen u Srbiji, po poternici iz Rusije, biće izručen Moskvi, kažu u Ministarstvu pravde.
XS
SM
MD
LG