Dostupni linkovi

Umjereni rast njemačke privrede


Njemačka ekonomija izbjegla je recesiju tokom prvog kvartala i ostvarila minimalan rast, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Najveća evropska privreda u periodu od januara do marta ojačala je za 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim tromjesečjem, saopštio je njemački zavod za statistiku. U četvrtom kvartalu prošle godine zabilježen je pad za 0,7 odsto.

Rast privrede u prvom kvartalu bio je manji od očekivanog, pošto su stručnjaci prognozirali poboljšanje za 0,3 odsto, prenio je AP.

U slučaju da je privredni rast u prvom kvartalu bio negativan, Njemačka bi zvanično bila u recesiji, jer bi se povezala dva kvartala u kojima je privreda oslabila.

Jedan od faktora slabog rasta u prva tri mjeseca ove godine je veoma hladno vrijeme koje je trajalo do marta, navodi zavod za statistiku. Nepovoljni zimski uslovi najviše štete građevinskoj industriji.

Iako je ostvarila minimalan privredni rast na početku godine, Njemačka je i dalje u mnogo boljem stanju od svih ostalih 17 zemalja koje koriste euro. Ključni industrijski sektor je stabilan, a stopa nezaposlenosti je i dalje realtivno niska.
XS
SM
MD
LG