Dostupni linkovi

Nikolić:Želimo politički i ekonomski stabilan jugoistok Evrope


Tomislav Nikolić i Abdulah Gul
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u srijedu je u Ankari poručio da će Srbija uložiti maksimalne napore da intenzivira regionalnu saradnju, kako bi jugoistok Evrope bio politički i ekonomski stabilan, i izrazio nadu da će Turska u budućnosti biti ekonomski prisutnija u tom regionu.

Nikolić je, po završetku plenarnog sastanka predsjednika u okviru trilateralnog samita Turska-Srbija-BiH, rekao na konferenciji za novinare da taj susret ima za rezultat čvršće političke odnose, ali i da bi još veći akcenat trebalo staviti na ekonomsku saradnju, s obzirom na to da ona ima najveći uticaj na životna pitanja građana.

Srbija želi nastavak trilateralne saradnje i uvjeren sam da će naši susreti doprinijeti daljem razvoju naših odnosa. Sasvim sam siguran da održivi razvoj Srbije nije moguć bez prijateljskih odnosa u regionu i mi ćemo uložiti dodatne napore za saradnju na svim nivoima, kako bi naša budućnost bila stabilna i okrenuta ekonomskom napretku - rekao je Nikolić.

Pozdravljajući potpisivanje trilateralne Deklaracije o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i Deklaracije između privrednih komora Turske, Srbije i BiH, Nikolić je istakao da bez zajedničkih nastupa privrednih subjekata država proisteklih iz bivše Jugoslavije svaka od tih država ponaosob teško može uspješno nastupiti na inostranim tržištima.

Turska je, prema riječima predsjednika Srbije, napravila važan prvi korak privolivši političare iz Srbije i BiH da razgovaraju i sarađuju, što je Beograd rado prihvatio, a da sada akcenat u trilateralnoj saradnji treba da bude stavljen na konkretne ekonomske interese građana.

Nikolić će danas imati i bilateralne susrete s predsjednikom Turske Abdulahom Gulom i članovima predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsjednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. godine u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.
XS
SM
MD
LG