Dostupni linkovi

Američki ambasador pozvan u ruski MIP


Američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol pozvan je u rusko Ministarstvo inostranih poslova zbog tvrdnji Moskve da je uhapšen prerušeni američki diplomata u pokušaju da vrbuje pripadnika Federalne službe bezbjednosti.

Mekfol je jutros ušao u zgradu ruskog MIP-a u centralnom dijelu Moskve i napustio je nakon sat vremena, ne obrativši se novinarima koji su ga čekali ispred.

Ruski bezbjednosni zvaničnici izjavili su juče da je nakratko uhapšen Rajan Fogl, treći sekretar američke Ambasade, koji je prerušen nosio posebnu tehničku opremu, sa pisanim uputstvima i velikom sumom novca.

Fogl je kasnije predat zvaničnicima američke Ambasade.

Analitičari navode da je Foglovo privođenje prvi slučaj da je neki američki diplomata javno optužen za špijunažu u protekloj deceniji i da će, najvjerovatnije, izazvati dodatno zatezanje odnosa između dvije države.

Američki Stejt department potvrdio je da je Fogl službenik Ambasade, ali nisu objavljeni detalji o njegovom poslu ili odgovornostima u Rusiji.

Američka Centralna obavještajna agencija odbila je da komentariše slučaj u vezi sa Foglom.

Ruski MIP proglasio je Fogla personom non grata i naređeno mu je odmah napusti Rusiju. Fogl ima diplomatski imunitet, koji ga štiti od hapšenja.
XS
SM
MD
LG