Dostupni linkovi

U Sarajevu konferencija o reformi ustava Federacije BiH


Nakon četveromjesečnog rada, tim eksperata danas će i zvanično predstaviti 181 preporuku u okviru konferencije o reformi Ustava FBiH.

Dan ranije nacrt preporuka prezentiran je predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Federaciji na prijemu kojeg je organizirao američki ambasador u BiH Patrick Moon

Ukoliko budu primijenjene, preporuke će osigurati funkcionalniji i racionalniji ustroj FBiH, naglasio je u svom obraćanju Moon.

Među preporukama je i ukidanje pozicija predsjednika i dva potpredsjednika čija bi ovlaštenja preuzeli premijer, predsjednik Parlamenta, te predsjedavajući oba doma Parlamenta.

Preporuka koja će, najvjerovatnije, dobiti najveću podršku javnosti jeste ona koja predviđa da ukoliko pet mjeseci od potvrde izbornih rezultata ne bude formirana vlada, federalni zastupnici ostaju bez plaća. Isto važi i za kantonalne zastupnike, ali je taj rok umanjen na četiri mjeseca.

Ekspertni tim je strogo vodio računa o ravnopravnosti te tako neće biti pozicije na koju neko od pripadnika ostalih, ili kako su naveli, građana koji se ne deklariraju kao konstitutivni narodi, ne može aplicirati.

Kako se očekuje, predložene preporuke bi trebale dovesti do brojnih poboljšanja te onemogućiti većinu blokada s kojima se u posljednje vrijeme susreće FBiH. Po prezentiranju preporuka, uslijedit će period tokom kojeg će svi nadležni za ovaj proces moći razmotriti predloženo, dati sugestije i eventualne dopune.
XS
SM
MD
LG