Dostupni linkovi

Sastanak lidera BiH, Srbije i Turske



Lideri Turske, Srbije i BiH sastaće se danas u Ankari na trilateralnom samitu na kojem će razgovarati o daljoj saradnji i aktuelnim pitanjima u regionu. Predsednik Turske je uoči sastanka sinoć priredio večeru u čast predsednika Srbije Tomislava Nikolića i članova Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića.


Današnji radni deo samita počeće plenarnim trilateralnim sastankom, posle kojeg će biti usvojena i zajednička deklaracija. Ministri spoljnih poslova triju država Ahmed Davutoglu, Ivan Mrkić i Zlatko Lagumdžija održali su prošle sedmice u Sarajevu pripremni sastanak uoči samita, a resorni ministri juče su potpisali trilateralni Protokol o ekonomskoj saradnji.

Potpisnici protokola, turski ministar ekonomije Zafer Čaglajan, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pridali su tom događaju istorijski značaj.

Gul je u intervjuu sarajevskom listu Oslobođenje najavio da će Turska nastaviti da radi na normalizaciji odnosa BiH i Srbije, što uključuje i trilateralne sastanke na nivou šefova država i ministara spoljnih poslova. "Približavanje Sarajeva i Beograda daje očigledan doprinos miru u regionu", rekao je Gul.

Ovaj sastanak na vrhu u Ankari je treći trilateralni susret predsednika Srbije, Turske i BiH: prvi je održan 2010. u Istanbulu, a drugi 2011. u Karađorđevu.
XS
SM
MD
LG