Dostupni linkovi

Uskoro ispitivanje navoda o atentatu u "slučaju Trajkovski"Istražni tim koji provodi novu istragu o smrti nekadašnjeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog ispitaće u Skoplju do kraja maja, a najkasnije do polovine juna, ljude koji u javnosti iznose tvrdnje da je riječ o atentatu, rekao je Srni glavni istražilac Omer Kulić.

"To je ostalo otvoreno pitanje. Namjera nam je da utvrdimo da li tu postoji određenih elemenata i dokaza koje treba ispitati, te će stoga biti ispitan poznati makedonski advokat Ignat Pančevski", naveo je Kulić.

Istražni tim je već dao na vještačenje određene instrumente koji su ranije bili predmet vještačenja, ali i one koje to nisu bili, što je, prema njegovim riječima, već pokazalo "neke nelogičnosti", koje su vrlo važne za istragu.

"Vještačenja instrumenta tokom obje dosadašnje istrage govore nam da postoje pokazatelji da možda ima elemenata za neke `ozbiljnije nalaze", naveo je Kulić, ne precizirajući o čemu je riječ.

On je naglasio da će istraga biti okončana u zadatom roku od godinu dana, odnosno do februara 2014. godine. "Već radimo komparativnu analizu starog izvještaja, koji je urađen odmah poslije udesa, i izvještaja koju je uradila Komisija koju je formirala Vlada Makedonije neposredno nakon udesa. To je ključni dokument koji moramo da napravimo, da vidimo u čemu su različitosti i sličnosti te dvije istrage", rekao je Kulić.

Istraga o padu aviona "kinger" ponovo je otvorena na zahtjev Makedonije, a nakon prikupljenih dopunskih dokaza makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je ranije formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Makedonska Vlada je, nezadovoljna izvještajem, formirala novim tim eksperata koji je u proteklih šet godina radio na prikupljanju dokaza. Nakon novih saznanja, vlada u Skoplju zatražila je od BiH da ponovo otvori istragu.

Avion makedonske vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski, pao je 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlje kod Mostara.
XS
SM
MD
LG