Dostupni linkovi

Dodik: Antisrpski plan EUMilorad Dodik najoštrije je kritikovao međunarodnu zajednicu zbog namere da u Sarajevu organizuje obeležavanje 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Predsednik Republike Srpske je obrazložio da je tu reč o "povoju antisrpskog plana".
Naredne godine, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna, navršava se 100 godina od kada je Srbin Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se smatralo povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, Dodik je istakao da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama, a da se ovoga puta radi o još jednom, kako kaže, menjanju istorije i njenog povezivanja sa skorom prošlosću BiH.

Dodik kaže da je poznato da sarajevski atentat nije bio pravi uzrok svetskog sukoba, ali dodaje da tu ocenu, ipak, treba treba ostaviti istoričarima.
Istovremeno, predsednik Republike Srpske je odbacio povezivanje tog događaja od pre jednog veka sa poslednjim ratom što se, kako ukazuje, nastoji učiniti ovom manifestacijom.

"Zdravo za gotovo se uzimaju navodi da se radi o stogodišnjici atentata 'koji je doveo do izbijanja Prvog svetskog rata... i bolnih sećanja na opsadu Sarajeva pre dvadeset godina. U potpunosti osporavam da ova dva istorijska događaja mogu da se zasnivaju na istim pretpostavkama ipretpostavljam da je ovde u povoju antisrpski plan", napisao je Dodik u pismu, a preneo je banjalučki "Glas Srpske".
XS
SM
MD
LG