Dostupni linkovi

Haško tužilaštvo, Stanišić i Župljanin najavili žalbeBivši zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mićo Stanišić i Stojan Župljanin najavili su žalbe na presude kojima su osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima tokom 1992. godine, objavljeno je u Haškom tribunalu.

Odbrana Stanišića, prvog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, u svom podnesku navodi 15 osnova za žalbu i traži da ga žalbeno veće oslobodi odgovornosti po svim tačkama optužnice ili izrekne novu, znatno blažu kaznu.

Branioci Župljanina, koji je bio načelnik Centra službi bezbednosti u Banjaluci, navode četiri osnova za žalbu i traže poništavanje osuđujuće i donošenje oslobađajuće presude ili, alternativno, smanjenje kazne.

Žalbu je najavilo i Tužilaštvo, pa se u podnesku, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, od Žalbenog vijeća traži znatno stroža kazna za dvojicu optuženih.

U martu je izrečena prvostepena presuda po kojoj su Stanišić i Župljanin, između ostalog, odgovorni za zločin protiv čovečnosti, izvršen ubistvima, mučenjem, protivpravnim zatvaranjem, stvaranjem i održavanjem nehumanih životnih uslova, prisilnim premeštanjem i deportacijama, pljačkanjem imovine, bezobzirnim razaranjem gradova i sela, uključujući uništavanje ili namerno oštećenje verskih i drugih kulturnih objekata.
XS
SM
MD
LG