Dostupni linkovi

Evropljani sve manje veruju u EU



Evropljani ubrzano gube poverenje u projekat EU i sve sumnjičavije gledaju jedni na druge, pokazuju rezultati istraživanja sprovedenog u osam evropskih zemalja.

Povoljno mišljenje o EU je u poslednjih godinu dana spalo sa 60 na 45 odsto, utvrdili su stručnjaci uglednog američkog istraživačkog centra Pju, koji su objavili rezultate obimne ankete u kojoj su učestvovali građani Nemačke, Francuske, Britanije, Poljske, Češke, Grčke, Španije i Italije.

Najveći pad zabeležen je u Francuskoj, gde je u 2012. oko 60 odsto građana podržavalo EU, dok danas taj procenat jedva prelazi 40 odsto.

Pad poverenja je u većoj ili manjoj meri zabeležen i u svim ostalim zemljama osim u Českoj, gde je prošle godine naraslo za četiri procenata, ali je ukupan broj Čeha sa povoljnim mišljenjem o EU još veoma nizak i iznosi svega 38 odsto, što je manje nego u tradicionalno evroskeptičnoj Britaniji, gde 43 odsto još podržava EU.

Osim što sve manje veruju EU, građani sve više sumnjaju i u sposobnost nacionalnih lidera da izvuku njihove zemlje iz krize, pa se u Francuskoj i Italiji podrška nacionalnim vladama tokom prošle godine gotovo prepolovila i jedva prelazi trećinu (Francuska), odnosno četvrtinu (Italija).

Jedini izuzetak je Nemačka, gde kancelarku Angelu Merkel podržava čak 74 odsto anketiranih, što je doduše manje od prošlogodišnjih 80 odsto, ali ipak neprevaziđeno u odnosu na sve druge zemlje.
XS
SM
MD
LG