Dostupni linkovi

Američki general Filip Bridlav novi komandat NATO


Filip Bridlav
Filip Bridlav
Američki general Filip Bridlav preuzeo je u ponedeljak vrhovnu komandu NATO-a, sa obećanjem da će potkrepiti 28- članu vojnu alijansu u trenutku kada se ona priprema za teško povlačenje iz Avganistana iduće godine.

Bridlav (57) je formalno preuzeo dužnost vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi od američkog admirala Džejmsa Stavridisa na ceremoniji u Monsu, na jugu Belgije, kojom je predsedavao generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

U skladu sa tradicijom, Severnoatlantskom alijansom na čelu sa SAD komanduje američki oficir, a Bridlav je 17. po redu koji preuzima taj zadatak.

Bridlav je za tu funkciju imenovan u martu pošto je komandant snaga NATO-a u Avganistanu Džon Alen isključen iz izbora zbog povezanosti sa skandalom koji je rezultirao smenom direktora CIA-e Dejvida Petreusa, koji je, takođe, rukovodio misijom u Avganistanu.

"Moj prvi i trajni prioritet biće da obezbedim da NATO ostane budan i spreman da se suoči sa izazovima i pretnjama po budućnost, sa agilnim, sposobnim i međuoperativnim snagama", rekao je Bridlav.
XS
SM
MD
LG