Dostupni linkovi

Desetoro optuženo za prebacivanje stranaca iz Srbije u EU


Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Hrvatske podigla je u ponedeljak optužnicu protiv trojice Avganistanaca i sedmoro državljana Hrvatske zbog krijumčarenja stranaca iz Srbije u zemlje Evropske unije.

Optuženima se stavlja na teret da su od kraja septembra do početka novembra 2012. godine iz Srbije u Hrvatsku u 19 navrata prebacili najmanje 145 stranih državljana, a iz Hrvatske u Sloveniju u dva navrata najmanje devet stranaca.

Prebacivanje još šestoro stranaca sprečila je policija. U saopštenju USKOK-a navodi se da se optuženima stavlja na teret da su u nepuna dva meseca u Kutini, Vinkovcima, Zagrebu i na području Tovarnika, Bajakova, Lipovca i Mučića, s osobama iz Srbije dogovorili preuzimanje, prevoz i prebacivanje većeg broja stranih državljana iz Srbije u Hrvatsku, a potom u zemlje EU.

Predloženo je da se trojici optuženih produži istražni zatvor u kojem se nalaze, kao i oduzimanje pritivpravno stečene imovinske koristi. USKOK, međutim, nije naveo o kojoj novčanoj sumi se radi, prenosi Beta.
XS
SM
MD
LG