Dostupni linkovi

Pariz:Karlos Šakal uložio žalbu na doživotnu kaznu


Osuđeni terorista Ilič Ramirez Sančez, poznatiji kao Karlos Šakal, uložio je danas žalbu na presudu, prema kojoj je osuđen na doživotnu robiju zbog bombaških napada u kojima je poginulo 11 osoba.

Karlos (63) je 2011. godine osuđen na doživotnu robiju zbog organizovanja četiri bombaška napada 1982. i 1983. godine u Francuskoj.Bombaški napadi izvršeni su na dva putnička voza, željezničku stanicu u Marseju i kancelariju libijskog magazina u Parizu.

U napadima je poginulo 11, a gotovo 150 osoba je povrijeđeno.

Proces u Parizu, protiv jednog od najpoznatijih terorista svijeta, je odgođen pošto je Karlos zahtijevao nove advokate i optužio je Venecuelu da želi da sabotira njegovu odbranu, ne isporučujući obećanu finansijsku podršku za njegov postojeći pravni tim.

"Moji advokati nemaju fondova i ne treba da plaćaju troškove iz svog džepa", rekao je on. Kada se sudija saglasio da mu se obezbijede dva advokata o trošku Francuske, on se nasmijao i rekao da bi trebalo da budu "jedna plava, a druga brineta", zbog čega ga je predsjedavajući sudija ukorio.

Karlosov advokat Izabel Kutan-Pejr ranije je od vlade Venecuele zatražila da uputi zahtjev Francuskoj da ga isporuči u njegovu matičnu državu.

Prema njenim riječima, Venecuela bi trebalo da izvrši pritisak za repatrijaciju Iliča Ramireza Sančeza (63) na osnovu toga što je 1994. godine nelegalno uhapšen u Sudanu i kasnije isporučen Francuskoj.

Apelacioni proces započeće u Parizu i trebalo bi da traje do 26. juna.
XS
SM
MD
LG