Dostupni linkovi

EU:Izbori u Pakistanu pozitivan korak ka demokratiji


Velika izlaznost na izbore u Pakistanu pozitivan je korak ka demokratiji uprkos činjenici da je kampanja obilježena nasiljem i neregularnostima, saopštila je danas posmatračka misija EU.

U nasilju tokom predizborne kampanje poginulo je više od 150 osoba.

Poslanik u Evropskom parlamentu Ričard Hauit rekao je na konferenciji za novinare u Islamabadu da je nasilje tokom predizborne kampanje i na dan izbora bilo "užasno, ali da to ne smije baciti sjenku na proces".

"Izlaznost na izbore uprkos postojanju prijetnje po proces izvanredan je glas povjerenja u samu demokratiju. Ovi izbori korak su naprijed, ali moramo pozvati izabrane da održe posvećenost reformama u interesu dobre vlade za narod i rukovođenja državom", istakao je Hauit.

Šef posmatračke misije Mihael Galer čestitao je pakistanskoj izbornoj komisiji zbog poboljšanja izbornog zakona i svoje uloge u glasanju, te ponavljanja izbora u spornoj jedinici u Karačiju.

Posmatračka misija istakla je da su "žene i druge grupacije i dalje malo predstavljene na pakistanskoj političkoj sceni uprkos velikog broja žena kandidata i veće izlaznosti žena nego na prošlim izborima održanim 2008. godine".

Međutim, misija nije išla u provinciju Balučistan ili poluautonomni plemenski pojas na granici sa Avganistanom, gdje talibani i Al kaida imaju jaka uporišta.
XS
SM
MD
LG