Dostupni linkovi

Južna Koreja i SAD započele zajedničke pomorske manevre


Južna Koreja i SAD započele su zajedničke pomorske manevre i pored osuda Severne Koreje koja ih je nazvala "nerazumnom provokacijom".

Dvodnevne vježbe, koje je Pjong Jang okarakterisao kao "nerazumnu provokaciju" započele su isplovljavanjem jednog od najvećih vojnih brodova na svijetu nosivosti 97.000 tona, iz južne luke Busan, saopštila je američka vojna komanda.

Operacija uključuje integrisane operacije letjenja, vazdušne odbrane, vježbe obuke na površini, precizne manevre brodova i saradnje i razmjene oficira za vezu, navedeno je u saopštenju. U saopštenju se, takođe, kaže da su vježbe predviđene kako bi se "povećala regionalna sigurnost i stabilnost".

Ove probe su usljedile u trenutku kada se činilo da se prilike na Korejskom poluostrvu smiruju, nakon dvomjesečne vojne krize izazvane vojnim vežbama na Jugu i sankcijama Ujedinjenih nacija Pjongjangu

Sjeverna Koreja je najnovije vježbe s nosačem aviona Nimic nazvala "velikom vojnom provokacijom" koja će izazvati novi ciklus rastućih napetosti.

"To je nerazumna provokacija protiv nas... koja će gurnuti poluostrvo na ivicu nuklearnog rata", napisao je danas u komentaru partijski list Severa, Rodong Sinmun.
XS
SM
MD
LG