Dostupni linkovi

Filip Vujanović u evropskom vrhu po pomilovanjima


Crna Gora je u vrhu zemalja, članica Savjeta Evrope SE, po dijeljenju pomilovanja, potvrdio je najnoviji izvještaj SE, objavljen početkom maja ove godine.

Problematika amnestija i pomilovanja je u dokumentu SE "Godišnja kaznena statistika" tretirana zbog njenog uticaja na broj zatvorenika u 47 zemalja, članica Savjeta, pišu Vijesti.

Crna Gora se, kako piše, prvi put našla u ovom izvještaju i odmah je dospjela u sam vrh, gdje joj društvo prave Jermenija, Azerbejdžan, Kipar, Austrija i Gruzija.

Crna Gora je, piše u dokumentu SE, dodijelila 483 individualna oprosta. Amnestije, kako se navodi, nije bilo, dok kolektivni oprosti "nijesu bitni u zatvorskom sistemu".

U dokumentu nema drugih objašnjenja, odnosno činjenice kako se došlo do te cifre. Prema zvaničnim podacima Generalnog sekretarijata predsjednika Crne Gore, 2011. godine je pomilovana 91 osoba, dok je godinu dana ranije taj broj iznosio 49.

Međutim, pošto se u izvještaju SE pominju i podaci iz 2010. godine, državni organi Crne Gore koji su švajcarskom Institutu za kriminologiju, koji je radio istraživanje, dostavili podatke, mogli su da računaju sva pomilovanjima za vrijeme Vujanovićeva mandata.
XS
SM
MD
LG