Dostupni linkovi

Mun: 15. maja predstavljanje predloga o FBiH


Ambasador SAD u BiH Patrik Mun najavio je da će u sredu, 15. maja, ekspertska grupa predstaviti svoju viziju reforme Federacije BiH, koja se zasniva na 181 preporuci, a kojima se nude rešenja za neke od najočiglednijih i najaktuelnijih problema.

"Ove promene bi donele značajne uštede troškova u funkcionisanju FBiH i kantonalnih struktura", naveo je Mun u komentaru koji je objavljen na njegovom blogu.

On je napomenuo da bi te promene doprinele i jačanju ravnopravnosti i poštovanju ljudskih prava, poboljšanju demokratskih principa i rešavanju problema funkcionalnosti koji, kako je naveo, otežava odgovorno rukovođenje u FBiH.

Mun je, između ostalog, naveo da preporuke ekspertskog tima da se smanji veličina federalne vlade, obim povlastica i kompenzacija za političare odražavaju društvenu i ekonomsku stvarnost u FBiH, i da će na godišnjem nivou uštediti milione konvertiblinih marak poreskih obveznika.

On je istakao da je reforma FBiH neophodna i da federalni Parlament mora usvojiti ustavne promene.

"Vaši predstavnici moraju odlučiti da li žele da reše problem nefunkcionalnosti, skupoće i neuspeha da služe građanima po postojećem ustavu i da naprave neophodne promene nakon kojih bi FBiH odgovorila potrebama građana i zaštitila njihova prava", poručio je Mun.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG