Dostupni linkovi

Kerry zatražio od Ukrajine okončanje postupka protiv Timošenko


John Kerry i Leonid Kozhara
John Kerry i Leonid Kozhara
Američki državni tajnik John Kerry je tražio u petak od svog ukrajinskog kolege da okonča sudski postupak protiv opozicionerke i bivše premijerke Julije Timošenko koja je u zatvoru od 2011. godine, kao uvjet približavanja Kijeva i Evropske unije.

Susrevši se prvi put s ministrom vanjskih poslova Leonidom Kozharom, Kerry je rekao novinarima "da se nada da će govoriti o radu s Evropskom zajednicom da bi se ispunili uvjeti za potpisivanje sporazuma o pridruživanju" s EU do kraja 2013. godine.

"Mi smo jako nervozni i nadamo se da će ukrajinske vođe prevazići teškoće ove tranzicije, podrazumijevajući i okončanje sudskih procesa protiv nekih osoba, posebno bivše premijerke Timošenko", upozorio je šef američke diplomatije.

Uvjerio je svog ukrajinskog domaćina o "angažmanu" Sjedinjenih Američkih Država da "pomognu Ukrajini da postane napredna evropska demokratija".

Kozhara nije ništa rekao o sudbini opozicionerke, želeći radije da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o "bilateralnim pitanjima, sigurnosti i ekonomiji" i predsjedavanju Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Brisel je tražio od Ukrajine da ponovo razmotri situaciju Timošenko, nakon osude Kijeva 30. aprila od Evropskog suda za ljudska prava (OESS). Evropski sud je presudio u korist opozicionerke, ocijenivši "samovoljnim i protuzakonitim" njen pritvor 2011. godine.

EU je u februaru tražila od Kijeva "konkretan napredak" u pogledu vladavine prava do maja da bi se ubrzali pregovori o pridruživanju.
XS
SM
MD
LG