Dostupni linkovi

Antiizraelski protest Muslimanskog bratstva u Kairu


Lider Muslimanskog bratstva Mohamed Badie
Lider Muslimanskog bratstva Mohamed Badie
Egipatsko Muslimansko bratstvo organizovalo je danas u Kairu prvi antiizraelski protest od kako je postalo najjači politički pokret u Egiptu, uz slogan "Narod želi
uništenje Izraela".

Protest je održan zbog nedavnih izraelskih vazdušnih udara na Siriju i pritvaranja jerusalimskog muftije Mohameda Huseina, koji je u sredu nekoliko sati bio na ispitivanju zbog narušavanja svetog mesta, ali je pušten bez podizanja optužnice.

U jednom trenutku, Mohamed el Beltagi, vodeći član Muslimanskog bratstva, glavnog pokreta koji stoji iza predsednika Egipta Mohameda Morsija, uzeo je mikrofon i uzviknuo: "Ponavljaćemo (proteste) iznova i iznova. Izrael je naš neprijatelj".

Od ustanka u kome je svrgnut bivši lider Hosni Mubarak, Muslimansko bratstvo, koje je bilo poznato po antiizraelskoj i antizapadnjačkoj retorici, u velikoj meri je izbegavalo da iskazuje otvoreno neprijateljstvo prema Zapadu ili Izraelu.

Sam Morsi je nekoliko puta naglasio svoju posvećenost egipatskom mirovnom sporazumu sa Izraelom, a zadobio je pohvale SAD jer je samo nekoliko meseci pošto je postao predsednik države, uspeo da isposreduje prekid vatre izmedju ekstremista iz palestinskog Hamasa i jevrejske države.
XS
SM
MD
LG