Dostupni linkovi

Bajden: SAD oprezne u vezi sa situacijom u Siriji


Američka administracija je veoma oprezna prema situaciji u Siriji zbog grešaka prošlosti napravljenih u Iraku, ocenio je potpredsednik Džo Bajden.

On je, "Rolin ston" magazinu, kazao da je povraćen imidž SAD u svetu, dodajući da nova administracija u Vašingtonu ne želi da pravi greške prošle kao u Iraku.

Naime, glavni motiv za invaziju Iraka 2003.bilo je navodno postojanje oruzja za masovno uništenje u toj zemlji, čije postojanje nije dokazano nakon pada Sama Huseina, podseća AFP.

Američka vlada pre dve nedelje po prvi put je navela da postoji mogućnost da sirijski režim koristi hemijsko naoružanje protiv sopstvenog stanovništva, ali je Barak Obama rekao da postoji nedovoljno dokaza da bi se utvrdilo da je "crvena linija" pređena.

"Znamo da je bilo tragova mogućeg hemijskog naoružanja"; naglasio je Bajden, dodajući da se za sada ne zna da li se radi o slučajnom ispuštanju" u oružanom sukobu, ili je došlo do eksplozije i slično.

Takođe je ukazao da je nejasno ko poseduje to naoružanje i kada je korišćeno.

"Ne znamo sigurno da li je bilo korišćeno od nekog iz opozicije, uključujući radikalne snage koje su u vezi sa al kaidom", objasnio je Bajden dodajući da je moguće, ali ne postoji sigurnost o tome, da ih je koristio režim.

Istovremeno je naglasio da će, kada bude utvrđeno ko je koristio hemijsko naoružanje, Obama odgovoriti proporcionalno, ne želeći dalje da objašnjava o kojim akcijama bi moglo biti reč.

"Lekcija koju smo naučili iz Iraka jeste da je upravljanjem stvarima u Iraku uništena svaka institucija. Nije bilo preostalih struktura, pa čak ni ustanova za javne radove. Znamo da to možemo da popravimo ako smo spremni da potrošimo stotine milijarde dolara i uputimo 160.000 vojnika, i imamo 6.000 mrtvih, ali ne možemo to učiniti", rekao je on ukazujući na "cenu" koju su SAD platile u Iraku.
XS
SM
MD
LG