Dostupni linkovi

Brahimi pristao da ostane posrednik oko Sirije


Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon ubijedio je Lahdara Brahimija da ostane posrednik, nakon nedavne američko-ruske inicijative o Siriji, izjavio je u četvrtak jedan visoki zvaničnik UN-a.

Ban je "zamolio zajedničkog specijalnog predstavnika (UN-a i Arapske lige) da ostane i on je pristao", izjavio je zamjenik glavnog tajnika UN-a Jan Eliasson.

Ban je u četvrtak imao odvojene telefonske razgovore s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim i "nekoliko razgovora" s Brahimijem u srijedu i četvrtak, precizirao je Eliasson.

Prema izjavama diplomata u UN-u, Brahimi je dao do znanja da bi podnio ostavku prije kraja maja zbog bezizlaznosti nakon njegovog posredovanja.

Washington i Moskva se nadaju da će moći organizirati do kraja maja jednu međunarodnu konferenciju na kojoj bi pronašli političko rješenje u skladu sa sporazumom zaključenim u Ženevi 30. juna 2012. godine između velikih sila. Taj sporazum, međutim, ne precizira kakva će biti sudbina Bašara al-Asada, a sirijska opozicija i dalje smatra da je njegov odlazak preduvjet za svaki razgovor.
XS
SM
MD
LG