Dostupni linkovi

Performanski na antifašističkim spomenicima u BiH


Povodom Dana pobjede nad fašizmom, odnosno Dana Evrope, u četvrtak, 9. maja, 2013. u zajedničkoj organizaciji SABNOR-a, Inicijative mladih za ljudska prava BiH, te Omladinskog centra Gornji Vakuf Uskoplje bit će održan performans na spomen-obilježjima iz Drugog svjetskog rata – Makljenu, Partizanskom groblju (Mostar) i Vracama (Sarajevo).

Cilj ove udružene inicijative jeste ukazati na nedovoljnu brigu o spomenicima u Bosni i Hercegovini, posebno u trenutku kada se na drugim mjestima uklanjaju spomenici žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.

Performans će se održati na Partizanskom groblju u Mostaru i Spomen parku Vraca u 11, a na Makljenu u 15 sati. "Pozivamo sve antifašiste, a posebno sve mlade ljude da zajedno sa nama posjetom ovim spomenicima obilježe Dan pobjede nad fašizmom kako bismo zajedno poslali poruku da je antifašizam jedina ideja na kojoj je moguće graditi sretniju budućnost", poručila je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Najavljujući i obilježavanje 70 godišnjice Bitke na Neretvi, koje će se održati u subotu 11. maja, 2013. u Jablanici, iz SABNOR-a pozivaju sve zainteresirane da kontaktiraju opštinske organizacije boraca i Društva Josip Broz Tito kako bi se dogovorili oko prijevoza u Jablanicu. Također, Glavni ured Ferijalnog saveza BiH, u dogovoru sa Društvom Josip Broz Tito, organizuje odlazak u Jablanicu na obilježavanje 70 godina Bitke za ranjenike na Neretvi. Polazak je planiran ispred Zemaljskog muzeja dana 11.05.2013 godine u 8 sati a povratak u popodnevnim satima.
XS
SM
MD
LG