Dostupni linkovi

Danas se obilježava Dan EuropeSvake godine 9. svibnja Europska unija slavi mir i jedinstvo diljem Europe, a na taj datum obilježava se godišnjica povijesne deklaracije Roberta Schumana, tadašnjeg francuskog ministra vanjskih poslova i jednog od pokretača europske integracije.

U svojem govoru u Parizu 1950. godine Schuman je izložio svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi koja bi učinila rat između europskih nacija nezamislivim i nemogućim.

Ovaj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Šezdeset i tri godine poslije Europska unija ima 27 država članica, a 1. srpnja pridružuje im se Hrvatska kao 28. članica europske obitelji.

Europska unija danas je jedna od kulturno najraznolikijih mjesta na svijetu i najveći međunarodni donator razvojne pomoći. Dan Europe obilježava se i u zemljama regiona na način da se tjedan u koji pada 9. svibnja obilježava kao Europski tjedan kojeg prate brojni sadržaji.
XS
SM
MD
LG