Dostupni linkovi

Advokat Keljmendija za RSE: Ekstradicija bi se kosila sa Ustavom Kosova


Naser Keljmendi
Osman Cucović, advokat uhapšenog Nasera Keljmendija, u iščekivanju odluke kosovskog suda o eventualnom pritvoru u ekstradicionom postupku Keljmendija, kazao je da njegova ekstradicija nije dozvoljena po Ustavu s obzirom da je on građanin Kosova.

“S obzirom da dosada nema nikakvog zahteva, ja sam bio lično sa kolegom Hotijem Muharemom, koji je takođe advokat u ovom postupku, u tužilaštvu gde nas niko nije dočekao, nijedan nadležan tužilac nije želeo da komunicira sa advokatima, čak ni dežurni tužilac nije hteo da nam da informacije u vezi predmeta, tako da smo bili u sudu. U sudu nema nikoga, pa smo na kraju došli do neke informacije da je predmet u nekoj pripremi i ništa više od toga. Nemamo nikakvih informacija konkretno. Mi smo tu pripravni, znači čekamo da nas pozove nadležni sud na eventualnu sednicu povodom ekstradicije”, kazao je Cucović za RSE.

“Tražićemo da se on oslobodi odmah, on je građanin Kosova i nikakva ekstradicija nije dozvoljena u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom Kosova, tako da je on prema stavu odbrane protivzakonito lišen slobode. Kosovo ga neće izručiti nikako, jer bi to bilo kršenje ustava i zakona”, dodao je on.

Cucović je naglasio da očekuje poštovanje Ustava Kosova i u slučaju da EULEX prihvati ovaj slučaj.

“Smatramo šta više da je možda bolje da EULEX odradi taj posao”, naveo je on.

Od nadležnog sudije zavisi da li će se Keljmendiju odrediti pritvor od 40 dana u očekivanju molbe za ekstradiciju, što predviđa zakon o međunarodnoj saradnji.
XS
SM
MD
LG