Dostupni linkovi

Bangladeš: Zabranjena sva okupljanja, ubijeno 37 ljudi


Sukobi su počeli pošto je oko 200 hiljada islamskih tvrdolinijaša umarširalo u Daku zahtijevajući vjerske reforme odnosno "talibanizaciju" zemlje koja održava sekularizam kao državnu politiku.

Proteste u više gradova u Bangladešu vodi grupa Hefajat-e-Islam pošto je 5. maja dala krajnji rok Vladi da uvede novi zakon protiv bogohuljenja i vrati zavjet Alaha u ustav, zabrani "slobodno miješanje" žena i muškarca i uvede obavezno islamsko obrazovanje.

Sekularna Vlada Bangaldeša, koji je većinski muslimanska država, odbacila je takve zahtjeve.

Oglasio se i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun i pozvao političke i vjerske lidere u Bangladesu da se uključe u konstruktivan dijalog i pomognu na suzbijanju tenzija.Policija Bangladeša zabranila je sva okupljanja u Daki pošto je u uličnim sukobima na desetine hiljada vjerskih ekstremista i organa reda ubijeno najmanje 37 demostranata i zatvorena islamistička televizijska stanica.

Na stotine demonstranata povrijeđeno je, a više desetina uhapšeno u okršaju sa policijom koja je razbila skup u blizini poslovnog centra Dake, dok je vođa protesta ukrcan u avion u drugom bangaldeškom gradu Čitagong, gdje su takođe održani protesti.

Demonstranti su blokirali puteve sa zapaljenim gumama i trupcima, tokom više od pet sati sukoba, napali policijsku stanicu i zapalili najmanje 30 vozila, uključujući policijske kamione.
XS
SM
MD
LG