Dostupni linkovi

EK: Korupcija u CG povezana sa političkim elitama


Korupcija u Crnoj Gori je sveprisutna, a povezana je i sa osnovnim intresima važnih djelova političke elite, ocijenjeno je u studiji Evropske komisije (EK) o primjeni programa iz IPA fondova, prenosi Dan.

Izvještaj pod naziom Tematska evolucija vladavine parava, reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije i organiovanog kriminala na zapadnom Balkanu, objavljen je na službenoj stranici stranici EK, odnosno komesara za proširenje Štefana Filea.

U dokumentu se navodi da će efikasna borba protiv korupcije u Crnoj Gori zahtijevati vrijeme, resurse i znatan politički uticaj.

"Malo se može reći o uticaju pomoći iz EU u oblasti sprječavanja korupcije u Crnoj Gori.
Postoje ocjene da su rezultati poboljšani u posljednjih nekoliko godina, iako neki naši sagovornici smatraju da ta poboljšanja postoje samo na papiru i da ne odražavaju realnost", navedeno je u dokumentu EK.

Dodaje se da je malo vjerovatno da se skromna poboljšanja mogu pripisati relativno skromnoj IPA podršci u toj oblasti."Rezultate bi trebalo bolje pratiti da bi se mogli utvrditi budući ciljevi i svrha projekata".

Navodi se i da projekti iz oblasti refore sudstva u Crnoj Gori koje je finansirala EU, "nisu postigli vrlo dobre rezučtate".

Prema ocjeni EK, sistem sankcija u oblasti finansiranja političkih partija i dalje je nedovoljan i neizdiferenciran.
XS
SM
MD
LG