Dostupni linkovi

Del Ponte: Pobunjenici vjerovatno koristili nervni gas


Istraživački tim UN navodi da su, na osnovu izjava očevidaca, pobunjenici u Siriji koristili nervni gas sarin.

Član istražnog tima Karla del Ponte rekla je švajcarskim medijima da "UN posjeduju snažne, konkretne sugestije ali još ne i nepobitne dokaze".

"Naš tim bio je u susjednim zemljama radi razgovora sa žrtvama, ljekarima i članovima osoblja u poljskim bolnicama. Prema njihovim izvještajima, u koje sam imala uvid, na osnovu tretmana žrtava postoje snažne, konkretne sumnje ali još ne i nepobitni dokaz o upotrebi sarina", rekla je Del Ponteova, koja je član Međunarodne istražne komisije UN o Siriji.

Međutim, ona je istakla da još nisu predstavljeni dokazi da su vladine snage koristile hemijsko naoružanje.

Prema njenim riječima, istražni tim moraće da sasluša i dodatne iskaze žrtava kako bi bilo potvrđeno ono što je do sada poznato. Ona nije objavila detalje kada i gdje je sarin možda upotrijebljen.

Istražna komisija ustanovljena je u avgustu 2011. godine radi utvrđivanja navodnih kršenja ljudskih prava u sukobima u Siriji, koji traju od marta 2011. godine.

Odvojeni tim UN ustanovljen je radi konkretne istrage o upotrebi hemijskog naoružanja. Tim je spreman za odlazak u Sirji ali želi bezuslovne pristupe lokacijama radi istrage.
XS
SM
MD
LG