Dostupni linkovi

Ministarstvo finansija: Srpska ekonomija izašla iz recesije


Ministarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da je u prvom tromesečju ove godine zabeležen rast industrijske proivodnje i bruto društvenog proizvoda, čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije.

"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja i beleži rast od 5,2 odsto. To je doprinelo i umerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, time je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabeležen pad bruto domaceg proizvoda.

Ministarstvo ističe i da je u prvom tromesečju ove godine srpski izvoz ostvario rast od 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Istovremeno, uvoz je praktično stagnirao, što je dovelo do pada spoljnotrgovinskog deficita za cetvrtinu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, izvoz u martu je dostigao "istorijski rekordnu" vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou.

Navodi se da je rastu izvoza najviše doprineo izvoz automobila i autokomponenti, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i proizvoda od metala.

Ministarstvo najavljuje i da će u cilju daljeg oporavka do kraja meseca biti donet i Akcioni plan reindustrijalizacije Srbije, u kome će biti detaljno razrađene operativne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja.
XS
SM
MD
LG