Dostupni linkovi

Ban Ki-mun izrazio zabrinutost zbog izraleskih vazdušnih napada na Siriju


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio "veliku zabrinutost" zbog izraelskih vazdušnih napada u Siriji i pozvao sve strane na uzdržanost.

Generalni sekretar je "veoma zabrinut zbog informacija u vezi sa vazdušnim napadima koje je izraelska vojska sprovela u Siriji", saopštio je sinoć Banov portparol Martin Nesirki. On je dodao, međutim, da Ujedinjene nacije za sada ne raspolažu detaljima o tom incidentu i nisu u stanju da utvrde iz nezavisnih izvora šta se dogodilo.

Prema saopštenju generalni sekretar UN poziva sve strane da pokažu maksimalnu smirenost i uzdržanost i da deluju odgovorno da bi se izbegla eskalacija sukoba koji je već razoran i vrlo opasan.

Ban je pozvao takodje na "poštovanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja u regionu i primenu svih odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN".

Takođe se navodi da je Ban razgovarao sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al Arabijem. Njih dvojica su razgovarali o rizicima za regionalnu bezbednost, rekao je portparol generalnog sekretara.

Izrael je u nedelju izveo vazdušni napad blizu Damaska, to je bio drugi israelski napad na Sirijskoj teritoriji u 48 sati. Cilj napada je da se spreči prenos oružja libanskoj radikalnoj grupi Hezbolah, rekli su neimenovani izraelski zvaničnici.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG